İmplant Nedir ?

Diş implantı, çene kemiğine yerleştirilen ve eksik dişlerin yerine doğal diş fonksiyonunu ve estetiğini geri kazandıran yapay diş kökleridir. Genellikle titanyumdan yapılan implantlar, biyolojik uyumluluğu sayesinde çene kemiği ile mükemmel bir şekilde bütünleşir. Bu sayede çene kemiğimizle tam uyumlu dişler yapabilmekteyiz.

Eksik dişlerin oluşturduğu sorunlar nelerdir?

 Toplumumuzda ne kadar diş sağlığı bilinci artsa da Dişeti hastalıkları, diş çürükleri veya travma gibi nedenlerden ötürü diş kayıpları yaşanabilmektedir. Geleneksel köprüler dişlerin küçültülmesinden dolayı ileriki yıllarda madde kaybı oluşan dişlerin ömrü azalmaktadır. Eksik olan dişler tüm ağız dengesini etkilemektedir. Hatta yeterli sindirim oluşmaması durumunda diğer organlara da zarar vermektedir. Dişler hem fonksiyon hem fonasyonu sağlar. Ön bölge diş kayıpları ısırma ve estetik problemlere yol açmaktadır. 

Hangi Durumlarda İmplant Uygulanır?

18 yaşını geçmiş, Yeterli kemik dokusuna sahip bireylerde uygulanabilir. Şeker, kalp, tansiyon gibi sistemik rahatsızlıkları kontrol altında ve doktor gözetiminde olan kişilere uygulanabilir.

Genellikle eksik olan dişlerin tmamlanmasında kullanılır.

  1. Tek diş eksikliği
  2. Tam veya kısmi dişsizlik durumunda
  3. Çene ve yüz defektlerinde
  4. Hareketli protezlerde yeterli tutuculuk sağlanamadığında

Peki Kimlere İmplant Yapılmaz

  • Bazı kalp rahatsızlıklarında
  • Kan pıhtılaşma problemleri
  • Romatizmal hastalıklar
  • Diyabeti düzenli seyretmeyen ve kontrol altında olmayan bireylerde
  • Uzun süredir boş kalmış diş bölgelerinde artık yeterli alan kalmadıysa
  • Tedavi sonrası hasta bakım yapamayacaksa
  • Radyoterapi ve kemoterapi gören hastalarda belli bir süre implant yapılmaz

İmplantın Avantajları Nedir?

İmplantlar genel olarak yaşam kalitesini arttırmayı vaadeder. Hastalar kendi dişleri gibi yemek yiyebilir, konuşabilir, estetik açıdan bütünlük sağlar. Yandaki dişler küçültülmediği için komşu olan dişlerin ömrünü etkilemez. Geleneksel köprülerde dişlerden madde kaybı olduğu için dişlerin sağlığı etkilenmektedir. İmplantlar üzerine yapılan kaplamalar sayesinde doğal diş gibi görünür. İmplantlar iyi bakıldığında çok uzun yıllar hizmet eder. Boş kalan kemik zamanla eriyecektir. İmplant yapılması kemiğin boş kalıp çekilmesini önler. Oral hijyen ve hekim kontrolü aksatılmamalıdır. 

İmplant Nasıl Yapılır?

 Öncelikle röntgen analizi yapılır. 2 boyutlu röntgenler yeterli olmuyorsa 3 boyutlu görüntüleme olan tomografi istenir. Hastamızın röntgen sonuçları ve genel sağlık durumuna göre planlama yapılır. 

İmplant 2 şekilde uygulanabilir. 

  • Geleneksel olarak kesi ve sütur(dikiş) atılarak
  • Dikişsiz Guide kullanılarak.

Bir de üzerine yapacağımız protezi ne zaman yapılacağı konusunda 2 şekilde yapılır. 

  • Erken safhada yüklenen implant
  • Geç yüklenen implant

İmplant 2 Şekilde Uygulanır

Geleneksel İmplant Operasyonu?

Yapılacak implant bölgesine göre kesi atılır. Kemik içerisine implant yerleştirildikten sonra dikiş ile implantın üzeri örtülür. 3 ay sonra tekrar küçük bir kesi atılıp implantüstü parçalar yerleştirilir. Yani implant 3 ay boyunca dişeti altında osseointegrasyon dediğimiz safha ile kemikle kaynaması beklenir.

Dikişsiz implant Nasıl Yapılır?

Dikişsiz implantta ise operasyon öncesinde tomografi ve ağız ölçüsü alınır. Bilgisayar programlarıyla bunlar kesiştirilip kişiye özel bir plak üretilir. Bu plak operasyon sırasında implantın hatasız yerleştirilmesi ve kesi atılmadığı için iyileşme döneminin daha hızlanmasını sağlar. Açık yara oluşmadığı için enfeksiyon riski, ağrı ve ödem daha azdır. Açıkta kalan boşluğa iyileşme başlığı takıldığı için 3 ay sonra tekrar kesi atmaya gerek kalmaz.

Protez Sürecine Göre İmplantlar

Geç Safhada Yüklenen İmplant

 İmplant yapıldıktan sonra implant ve kemiğin birbirine yapışması (osseointegrasyon) yaklaşık 3 ayda tamamlanmaktadır. Bundan dolayı implant yerleştirildikten sonra 3 ay kemik içerisinde uyutulur. 3 ay sonrasında ufak bir kesi atılıp implantüstü parçalar ile protetik işlemlere başlanır. Geç safhada implantın ilk versiyonudur. Çok uzun yıllardır milyonlarca hastaya uygulandı. Başarı oranı yüksek olduğu için hala uygulanmaktadır.

Erken Yüklenen İmplant Nedir?

Gelişen teknolojiyle birlikte implant yapıldıktan hemen sonra geçici bir dişle günlük yaşantılara devam edebildiğimiz bir sistemdir. Burada 3 ay kemikteki iyileşme beklenmeden implantın dizaynı sayesinde hemen yüklenebiliyor. Buradaki asıl amaç tasarımın yapılan implantı geriye doğru bırakmamasından kaynaklanır. İmplant icat olduğundan beri güvenle geç safhada yüklenen implant kullanılmaktaydı. Erken yüklenen implantların sonuçları daha çok yeni olduğundan dolayı uzun vadeli elimizde malesef sonuçlar bulunmamaktadır. Erken yüklenen implantlarda başarısızlık oranı geç olana göre daha fazladır. Ondan dolayı eğer vakitle ilgili bir problem yoksa geç yükleme tavsiye edilir. 

implant 5 aşamalı bir süreçtir…

1. Muayene: Hastanın sağlık durumu ve röntgen incelemesi, kullanılacak implant türü seçilir. Hekim implantın boyunu belirler
2. Operasyon: Lokal anestezi altında gerçekleşir. Hasta işlem sırasında ağrı hissetmez.

3

 İyileşme aşaması: implant ve kemiğin birbirine uyumu için belli sürenin geçmesi gerekir. 

Bu süre 3-6 ay arasında değişir. Bu süre içerisinde eğer şartlar uygunsa geçici diş yapılabilir. Geçici diş üzerine çok yüklenilmeden beslenme ve günlük yaşantı devam edebilir.

4

İmplant üst yapısının yerleştirilmesi: Öncelikle operasyon sırasında iyileşme başlığı yerleştirilmediyse ufak bir kesi atılıp implant üzerine iyileşme başlığı yerleştirilir. 1-2 hafta iyileşmesi diş etlerinin olması gereken konuma gelmesi beklenir. Daha sonra ölçü alınır.

5

 Protezin yapılması: alınan ölçü yapılacak protezin materyaline bağlı olarak 2 gün ile 3 hafta arasında protez teslim edilir.

2025 İmplant Fiyatları

 İmplant yaptırmayı düşünen hastaların en sık araştırdığı şey ücreti olmaktadır. İmplantlarla ilgili hastamızı muayene etmeden fiyat vermek doğru olmaz. Öncelikle implantın üretildiği ülke, markası, eksik diş miktarı, yapılacak yöntem, kullanılacak kaplamanın materyali, kemik tozu kullanılacak mı? gibi faktörlerden dolayı fiyatları oldukça değişmektedir. İmplant seçimi yapılırken sadece fiyat göz önünde bulundurulmamalı. Aynı ülkede üretilen implantın fiyatı 9-10 kata kadar değişebilmektedir. Araştırılma yapılırken güvenilir bir klinik tercihiniz çok önemlidir. Bazı komplikasyonlar sonucunda hatayı toplamak sıfırdan yaptırmaktan çok daha maliyetli ve ağrılı olmaktadır.

2025 yılı için bizim kliniğimizde yerli malı implantlar 13000 tl’den başlamaktadır. 

İmplant Sıkça Sorulan Sorular

Operasyon sırasında ağrı hissediyor muyum?

İmplantın çene kemiği içerisine yerleştirilmesi sırasında lokal anestezi yapıldığından dolayı hiçbir şekilde ağrı hissetmezsiniz. Ancak implant tedavisi sonrası basit bir ağrı oluşabilir. Bunun nedeni ise implantın çene kemiğine yerleştirileceği esnada diş etlerinin ve kemiklerde meydana gelen deformasyonlardır.  


İmplant operasyonu sonrası ağrım olacak mı?

İmplant operasyonunu Cerrahi operasyon olarak değerlendirmek gerekir. Diğer diş tedavilerinden sonra ortaya çıkan ağrılar implant tedavisinden sonrada ortaya çıkabilir. Operasyon sonrası ağrı ve şişlik gibi problemlerin çıkması normaldir. Bu problemleri ortadan kaldırmak için diş hekiminiz sizlere ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar verir. Bu sayede implant sonrası ağrı oluşumu engelleyebilirsiniz ya da hafifletebilirsiniz. Diş çekimi sonrasında meydana gelen ağrı gibi düşünebilirsiniz.


İmplant yapılırken operasyon süresii nedir?

Tek implantın yerleştirilme süresi 15-30 dk olarak değişmektedir.


İmplant yapıldıktan sonra porselen kaplamam ne zaman yapılacak?

İki çeşit implant bulunmaktadır.

– Erken yükleme implant yapıldıysa bir aksilik çıkmadığı sürece 2-3 hafta içerisinde tüm işlemleriniz bitmiş oluyor.

– Eğer iki aşamalı implant yaptırırsanız Kemikle yapışması 3 ay zaman aldığı için yaklaşık 4 ay sonra Porselen kaplamanız bitmiş oluyor.


İmplant Tedavisinin Süreci Ne Kadar?

 Çene kemiği içerisine yerleştirilen implant sayısı, Kemik kalitesi, implant tutunduktan sonraki stabilitesine bağlı olarak 1 gün sonra bile geçici diş yapılabilir. Daimi diş için genelde 3 ay bekliyoruz. Kemik tozu eklemesi yapıldıysa 6-8 aya kadar bekleme süreci uzayabilir.


Hangi implant markasını öneriyorsunuz?

Dünya üzerinde 300’ü aşkın implant firması bulunmaktadır. Biz yıllardır çalıştığımız firmaları süzgeçten geçirdik. Son geldiğimiz noktada servis kalitesinden materyal kalitesine tüm özellikleriyle başarılı olan firmalarla çalışıyoruz. Kullandığımız tüm implantları gönül rahatlığıyla hastalarımıza uyguluyoruz.


İmplantım garantisi var mı?

Kullandığımız implantların hepsinde garanti mevcuttur. İleriki süreçte hastamız bir sıkıntı yaşadığında İmplant firması sıfır implantları temin etmektedir.


İmplantların Başarı Oranı Nedir?

 Yapılan araştırmalar genel olarak implantların 5 yıllık %99, 10 yıllık sağ kalım oranı %98 olduğunu göstermiştir. İyi bakım ve rutin diş hekimi kontrolü en önemli faktördür. Hasta implant sonrasında düzenli diş hekimi kontrolünü taahtüt eder


Operasyon Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

 İmplantınızın uzun ömürü olması için doktorunuzun belirttiği süreçte üzerine baskı uygulamayın. Doktorunuzun önerilerine mutlaka uymalısınız. Sigara kullanımı, tükürme hareketleri ve sıcak tüketimi en sık yapılan hatalardandır.


İmplant kaç yaşında yapılabilir.

İmplant büyüme ve gelişme yaşlarında yapılamaz. 18 yaşının üzerindeki sağlık değerlerinde problem olmayan ve kemik yapısında problem bulunmayan tüm hastalara yapılabilir.


Dental İmplantlar Herkese Yapılabilir Mi?

Diş çekimi yapılabilecek düzeyde olan hastalara implant da yapılabilir. Kemik yapısı ve Sistemik durumu iyi olan herkese implant yapılabilir. Kanama bozukluğu olan, Aşırı sigara tüketimi olan, Kontrol altında olmayan sistemik bazı rahatsızlıkları olan hastalara implant önerilmez. Detaylı bilgi için Diş hekiminizle görüşebilirsiniz.


Sigara Kullanıyorum İmplant Yaptırabilir Miyim?

 Yapılan araştırmalarda sigara içen bireylerde implant başarısızlık oranı 2-3 kat artmaktadır. Günlük 20 adetten fazla kullanan hastalar muhakkak hekimi bilgilendirmelidir.


İmplant İnsan Vücuduna Zarar Verir Mi?

 İmplantlar metalden değil titanyumdan üretilmektedir. Titanyum insan vücudu ile tam uyumludur alerji ve toksik riski yoktur.


Uzun Süre Dişsizlik İmplantı Zorlaştırır Mı?

 Evet dişsiz süre uzadıkça kemiklerde erime artar. Bu da implantın yapılabilmesini zorlaştırabilir. Aynı zamanda uzun süre boşluklarda yan dişler boşluğa doğru devrilir. Devrilen dişlerin kemik bağlantısı azalacağından çekilmeye daha yatkın hale gelir. Diş boşluklarının hızlı bir şekilde tamamlanması önerilir.


Hareketli Protez Kullanıyorum İmplant Yaptırabilir Miyim?

 Genelde hareketli protez kullanan hastalar protezin stabilitesi, ağız kuruması ve mide bulantısı şikayetleriyle implanta geçiş yapmak istemektedir. Eğer kemiklerimizde yeterli mesafe varsa anında implant, yeterli mesafe yoksa kemik tozlarıyla kemikten duvar oluşturup daha sonrasında implant yapılabilir.


Kimlere anında yükleme implant yapılabilir?

Kemik seviyesi ve kalitesi yeterli olan hastalarımıza anında yükleme implant öneriyoruz. Burada kemik yapısı en kritik nokta. Bazı hastalarımızda süngerimsi kemik yapısı olabiliyor. Bu hastalarımızda iki aşamalı implanta yönlendiriyoruz.


Çekilen dişlerin yerine ne zaman implant yapılabilir?

 Günümüzde İmmediat implant dediğimiz çekim sırasında implant yapabilmekteyiz. Ancak diş etrafındaki kemikte çok hasar varsa 3-6 ay kadar iyileşmesi beklenip implant yapılması daha doğru olacaktır. 


İmplant Tedavisi Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

 Ağız hijyeni çok önemlidir. Günlük diş fırçalama haricinde, ip arayüz fırçası ve ağız duşu kullanımı implantların ömrünü katlayarak arttırmaktadır. Düzenli diş hekimi kontrolü önemlidir. Bir ufak sorunu başındayken teşhis ve tedavi etmek çok daha kolay olacaktır. 6-12 ayda bir kontrol edilmelidir.